1.Około godziny 1:30 zauważyłem tak zwaną potocznie "spadającą gwiazdę". Miała ona biały kolor i smugę powstałą po spadaniu. Nie wiem co to było. Kiedyś oglądałem na niebie spadające perseidy (w sierpniu 2010 oglądałem), ale miały one kolor żółty lub pomarańczowy. A tutaj to co zaobserowałem miało kolor biały i było widoczne tylko raz, a nie jak w przypadku perseidów - widocznych seriami. Co to było? Jakiś meteoryt czy kometa?
2.O godzinie 3:45 na tle gwiazd zobaczyłem 3 punkty, wyglądające i świecące identycznie jak gwiazdy, tyle, że poruszały się one w prawą stronę dosyć szybkim ruchem. Nie zmieniały swojego ułożenia. tylko w takim samym ułożeniu przesuwały się w prawą stronę (gwiazdy stały w miejscu). Świeciły tak samo jak gwiazdy w kolorze jasnym. Rozłożenie wyglądało następująco:

Po jakichś 2 minutach obiekty znikły z mojego zasięgu wzroku. Poruszały się szybko. Co to było takiego? Też jakieś meteoryty?
Podoba mi się takie obserwowanie nieba i chętniej robiłbym to częściej. Chciałbym się zagłębić w ten temat.

Logowanie