Kosmos forum: własne narodziny - Kosmos forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

własne narodziny czy możliwe jest obejżenie własnych narodzin na żywo?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   jankazimierz 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja 09-sierpień 11

Napisano 09 sierpień 2011 - 23:23

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad jedym problemem. Czy możliwe jest obserwowanie swoich narodzin na żywo? Uważam, że tak, oczywiście tylko w teorii.
Problem widzę następująco:
Oglądając wiele wykładów wielkich fizyków, głównie pana Hawkinga, zaczalem sam rozmyslac o czasie i przestrzeni. Skoro nawet teraz patrząc w słońce widzimy jego obraz, który miał miejsce 8 minut temu, widzimy przeszłość. Największą znaną prędkośćią jest oczywiście prędkość światła, więc promienie dające nam aktualny obraz nieba nie są tak naprawde prawdziwe. Nie wiemy, czy planety i inne ciała niebieskie oddalone o jakąś dużą odległość faktycznie teraz istnieją. Musimy poczekać, aż promienie świetlne odbite od tego ciała dotrą do nas. I stąd moje pytanie. Otóż, czy gdybyśmy zdołali odlecieć z Ziemi na odległość odpowiadającą 17 lat ziemskich ( przy założeniu, że narodziny miały miejsce własnie 17 lat wstecz )
i posiadali supernowoczesny teleskop, umożliwiający dokładny podgląd Ziemi, to czy bylibyśmy wstanie zaobserwowaćswoje urodziny? Wiem, że praktycznie jest to nie realne, nigdy nie uda się skonstruować takiego teleskopu, a planeta odpowiednia do tego badania byłaby oddalona o wiele lat świetlnych i prędkość z jaką musielibyśmy polecieć na tą planete musiałaby wyprzedzić promienie odbite od Ziemi 17 lat temu abyśmy mogli zaobserwować narodziny, ale pytam ludzi mądrych o czystą teorię. Zaznaczam, że mam 17 lat, więc może to pytanie brzmi głupio, ale zależy mi na odpowiedzi ludzi mądrych.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Tarwan 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Root Admin
  • Postów 53
  • Rejestracja 24-marzec 09

Napisano 11 sierpień 2011 - 12:24

Witaj.
Wydaje mi sie że matematyka jest prosta.Skoro my widzimy z opóznieniem x "np.17 lat" inne planety i mając do dyspozycji sprzet powszechnie znany to zawsze bedziesz
widział obraz z opoznieniem x.
Reasumujac :powiedzy ze zobaczyłeś swojego kumpla przez teleskop /hipotetycznie jestes w odleglości 17 lat ziemskich od ziemi zgodnie z tym co napisałes/
i wracasz na ziemie w ciagu 1 sek. To zobaczysz swojego przyjaciela starszego o 17 lat.
" Największą znaną prędkośćią jest oczywiście prędkość światła " - to już historia.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Tarwan 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Root Admin
  • Postów 53
  • Rejestracja 24-marzec 09

Napisano 11 sierpień 2011 - 12:30

Wyświetl postUżytkownik jankazimierz dnia 10 sierpień 2011 - 00:23 napisał

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad jedym problemem. Czy możliwe jest obserwowanie swoich narodzin na żywo? Uważam, że tak, oczywiście tylko w teorii.
Problem widzę następująco:
Oglądając wiele wykładów wielkich fizyków, głównie pana Hawkinga, zaczalem sam rozmyslac o czasie i przestrzeni. Skoro nawet teraz patrząc w słońce widzimy jego obraz, który miał miejsce 8 minut temu, widzimy przeszłość. Największą znaną prędkośćią jest oczywiście prędkość światła, więc promienie dające nam aktualny obraz nieba nie są tak naprawde prawdziwe. Nie wiemy, czy planety i inne ciała niebieskie oddalone o jakąś dużą odległość faktycznie teraz istnieją. Musimy poczekać, aż promienie świetlne odbite od tego ciała dotrą do nas. I stąd moje pytanie. Otóż, czy gdybyśmy zdołali odlecieć z Ziemi na odległość odpowiadającą 17 lat ziemskich ( przy założeniu, że narodziny miały miejsce własnie 17 lat wstecz )
i posiadali supernowoczesny teleskop, umożliwiający dokładny podgląd Ziemi, to czy bylibyśmy wstanie zaobserwowaćswoje urodziny? Wiem, że praktycznie jest to nie realne, nigdy nie uda się skonstruować takiego teleskopu, a planeta odpowiednia do tego badania byłaby oddalona o wiele lat świetlnych i prędkość z jaką musielibyśmy polecieć na tą planete musiałaby wyprzedzić promienie odbite od Ziemi 17 lat temu abyśmy mogli zaobserwować narodziny, ale pytam ludzi mądrych o czystą teorię. Zaznaczam, że mam 17 lat, więc może to pytanie brzmi głupio, ale zależy mi na odpowiedzi ludzi mądrych.

"Zaznaczam, że mam 17 lat, więc może to pytanie brzmi głupio, ale zależy mi na odpowiedzi ludzi mądrych. "

Każde pytanie jest właściwe.
Pojecie mądry , głupi nie istnieje lub nic z tego nie wynika.
Kazdy z nas zyje w własnym swiecie i jest pod presją rutyny codziennosci.
Jak jesteś zadowolony z siebie to jest OK a opinia innych nie ma znaczenia.
Oczywiscie przez resztę zycia musisz się ciagle doskonalić / poszerzać swoją wiedzę /
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafunenna 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja 20-sierpień 11

Napisano 04 wrzesień 2011 - 21:22

Detached houses are usually in the draft a balcony or terrace. This is a very useful place in each building, because we can then easily remove to fresh air or put there hair-washing or during the summer and sunny weather to sunbathe. Balcony railings are made of mostly elementy kute no such thing as forged parts. There are various types of balusters and rods, which are mounted external railings. Such elements are forged in very different shapes, so finding something for themselves should not pose any problems. Typically, decorative rods are selected from the baskets or intricately carved knobs. Very often such elements are also forged imitate elementy kute various plants such as grapes and ivy. Then the entire balcony looks very elegant. On the occasion of such a finish is durable and elementy kute does not need to worry that quickly destroy. Just then from time to time with special paints to paint the railing and it will be like new.
0

Strona 1 z 1