Kosmos forum: deizm- ciekawa teaoria wiary - Kosmos forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

deizm- ciekawa teaoria wiary

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Michaś 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 47
  • Rejestracja 29-październik 09

Napisano 31 październik 2009 - 08:19

czym jest deizm chyba wie większość odwiedzających te forum użytkowników. To pogląd w którym co prawda Bóg tworzył Ziemię ale dalej nie interesuje się jej losami. Chciałbym wiedzieć co wy sądzicie o tego typu poglądach. Czy deistów jest dużo? Szczerze powiedziawszy napewno mniej niż ateistów i katolików w naszym kraju.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Horst 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Rejestracja 13-październik 09

Napisano 31 październik 2009 - 22:06

W/g wikipedi to :
Deizm to pogląd religijny zakładający istnienie jakiejś nieokreślonej dokładnie duchowej siły sprawczej, która stworzyła świat materialny i prawa nim rządzące, jednak nie ingeruje ona obecnie bezpośrednio w jego działanie. Istnienie tej siły sprawczej wyjaśniaw ich mniemaniu racjonalną strukturę świata i stałość praw fizyki.
Deiści są swoistymi agnostykami poznawczymi, gdyż twierdzą, że bezpośrednie poznanie owej siły sprawczej nie jest możliwe i można ją poznawać jedynie pośrednio, poprzez odkrywanie naukowych praw rządzących materią. Są oni jednak zwykle całkowicie przekonani co do samego istnienia owej siły sprawczej i dlatego nie można ich nazwać agnostykami religijnymi.
Deiści odrzucają w całości prawdy wszystkich religii instytucjonalnych, uważając objawienia i święte księgi za pozbawione faktycznej wartości poznawczej. W filozofii nowożytnej za najbardziej znanego wyraziciela deizmu uważa się Barucha Spinozę
Deizm był bardzo popularny w XVIII wieku zwłaszcza we Francji.Najbardziej znanymi deistami tych czasów byli Wolter, Denis Diderot i Jan Jakub Rousseau.Deizm jest też do dzisiaj bardzo popularny w wielu środowiskach naukowych - zwłaszcza wśród fizyków. Deistami byli: Albert Einstein, Linus Pauling, Werner Heisenberg
A jaka jest prawda ?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kosmita 

• Member
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 29
  • Rejestracja 06-marzec 09

Napisano 31 październik 2009 - 22:10

Prawda jest jak zwykle blisko.
Bóg stworzył prawa które dotycza wszystkich tzn wierzacych , niewierzacych.
Niestosowanie sie do tych praw powoduje odpowiednie konsekwencje.
I tyle w temacie.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Michaś 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 47
  • Rejestracja 29-październik 09

Napisano 02 listopad 2009 - 23:06

a jakie jest wasz pogląd na sprawę? Jesteście zwolennikami deizmu czy raczej uważacie to za dość dziwny pogląd wiary? Ja osobiście skłaniam się bliżej deizmowi niż ateizmowi choć wychowany byłem przez rodziców katolików.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   astro 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 32
  • Rejestracja 15-grudzień 09

Napisano 22 grudzień 2009 - 22:44

Mój stosunek do wiary jest bardzo sceptyczny, mimo że również wychowałam się w rodzinie katolickiej. Każdy potrzbuje w coś wierzyć, ja też:) dlatego właśnie moje poglądy są bliższe deizmowi niż ateizmowi( tak jak mojemu poprzednikowi)
0

Strona 1 z 1