Strona 1 z 1
Jak głęboko?
Napisano 23 styczeń 2010 - 00:46
Z zainteresowaniem przaczytałem artykuł o kosmosie wewnętrznym. Dowiedziałem się z niego wielu, nieznanych mi dotąd faktów. Nasze rządy rzeczywiście muszą nieźle kombinować, żeby to ukryć.
Jak zrozumiałem Ziemia jest kulą, z tą tylko różnicą, że my żyjemy, jakby to ująć... do góry nogami w stosunku do tego co nam się wydaje. Czyli cały świat jest lustrzanym odbiciem, tego co nam się wydaje, że jest. Nie doczytałem się tylko nigdzie, jak głęboka, czy wysoka, w zależności od punktu widzenia jest Ziemia? Autor wspomniał o dwóch odwiertach i badaniu pionu. Faktycznie wskazuje to na odwrotną kulistość Ziemii. Pytanie tylko, zakładając iż mamy super hiper niezniszczalny świder, do jakiej głębokości moglibśmy się dokopać i jaka wtedy byłaby różnica odległści między powierzchnią i dnami obydwu wykopów?
Napisano 24 styczeń 2010 - 22:13
No dobrze, ale w swoim wątku założyłem, że świder jest niezniszczalny. Według obecnie wyznawanej i oficjalnej wersji, średnica Ziemi wynosi niecałe 13000 km. Czyli teoretycznie po przewierceniu się na taką głębokość z bieguna północnego, świder powinien wyjść na biegunie południowym. I chodzi mi o to jak głeboko musiałbym wiercić, żeby, jak to określasz, wyjrzeć na zewnątrz. Zakładam, że nie istnieje problem temperatur, ciśnień itp. Chodzi mi o konkretną liczbę. 5000, 10000 kilometrów? Czy prowadzone badania sejsmiczne wogóle są w stanie ustalić jak gruba otacza nas warstwa? Jeśli nie to moje pytanie pozostanie bez odpowiedzi. Może ktoś zna jakiś link prowadzący do informacji o takich badaniach?
Strona 1 z 1

Logowanie