Kosmos forum: Jak głęboko? - Kosmos forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jak głęboko?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   nawrocony 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8
  • Rejestracja 23-styczeń 10

Napisano 23 styczeń 2010 - 00:46

Z zainteresowaniem przaczytałem artykuł o kosmosie wewnętrznym. Dowiedziałem się z niego wielu, nieznanych mi dotąd faktów. Nasze rządy rzeczywiście muszą nieźle kombinować, żeby to ukryć. :angry: Jak zrozumiałem Ziemia jest kulą, z tą tylko różnicą, że my żyjemy, jakby to ująć... do góry nogami w stosunku do tego co nam się wydaje. Czyli cały świat jest lustrzanym odbiciem, tego co nam się wydaje, że jest. Nie doczytałem się tylko nigdzie, jak głęboka, czy wysoka, w zależności od punktu widzenia jest Ziemia? Autor wspomniał o dwóch odwiertach i badaniu pionu. Faktycznie wskazuje to na odwrotną kulistość Ziemii. Pytanie tylko, zakładając iż mamy super hiper niezniszczalny świder, do jakiej głębokości moglibśmy się dokopać i jaka wtedy byłaby różnica odległści między powierzchnią i dnami obydwu wykopów?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   MIKI 

• Member
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Rejestracja 29-październik 09

Napisano 24 styczeń 2010 - 18:07

Prawdopodobnie nasza planeta Ziemia na zewnatrz wygląda tak samo jak Księżyc czy Mars.Także niestety ale super swider rozpłynie sie jak zresztą kazdy inny ziemski materiał. Trzeba zastosować inne metody by wyjrzeć na zewnatrz.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   nawrocony 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8
  • Rejestracja 23-styczeń 10

Napisano 24 styczeń 2010 - 22:13

No dobrze, ale w swoim wątku założyłem, że świder jest niezniszczalny. Według obecnie wyznawanej i oficjalnej wersji, średnica Ziemi wynosi niecałe 13000 km. Czyli teoretycznie po przewierceniu się na taką głębokość z bieguna północnego, świder powinien wyjść na biegunie południowym. I chodzi mi o to jak głeboko musiałbym wiercić, żeby, jak to określasz, wyjrzeć na zewnątrz. Zakładam, że nie istnieje problem temperatur, ciśnień itp. Chodzi mi o konkretną liczbę. 5000, 10000 kilometrów? Czy prowadzone badania sejsmiczne wogóle są w stanie ustalić jak gruba otacza nas warstwa? Jeśli nie to moje pytanie pozostanie bez odpowiedzi. Może ktoś zna jakiś link prowadzący do informacji o takich badaniach?
0

Strona 1 z 1